Tuesday, June 21, 2011

R6

Pustio je da ga vrtlog povuče. Čim je osetio pesak pod nogama snažno se otisnuo i izronio.

"Eno ga!" povikali su s plaže.

Osvrnuo se i ugledao klobučanje na površini. Reka je odnosila mehuriće i penu, ali jasno se videlo gde se neman krije. Stegnuo je kamenu palicu i pokušao da, odbijajući se od dna, priđe bliže matici. Voda je bila previše mutna i uzburkana da bi mogao da vidi krv, ali je bio siguran da je zver povrđena. Pokušao je da, pre zarona, odredi gde se nalazi mreža, ako je reka već nije odnela. Uzeo je vazduh i ponovo nestao u dubini.

Neko ga je ritnuo, izgubio je dah, ali je još mogao da roni. Pokušao je da uhvati sklisku nogu koja ga je ošinula preko grudi, ili je bar sačuva podalje od sebe. Ruke su mu našle nešto ljigavo i sklisko, zatvorio je šaku oko onog što je mislio da je morina i povukao uvis. Mahao je nogama vukući ga na površinu. Čim mu se ispružena ruka našla iznad vode, zamahnuo je i spustio tešku palicu, udarivši negde preko sebe. Pljusnulo je, ali po migoljenju pod rukom izgleda da je promašio. Mlatnuo je još jednom, pa još jednom, okrećući se da što bolje pogodi ribu.

Obreo se gotovo u plićaku. Stopala su mu propadala kroz mulj ali je imao dovoljno oslonca da neman vuče sve bliže obali. Tu i tamo počeli su da izranjaju drugi borci i plivaju ka njemu.

"Drž', drž'!" vikali su i radovali se ulovu....

No comments:

Post a Comment